Latitudinal gradient in dairy production with the introduction of farming in Atlantic Europe / (Record no. 49917)

000 -CABECERA
campo de control de longitud fija nmm a22 7a 4500
005 - FECHA Y HORA DE LA ÚLTIMA TRANSACCIÓN
campo de control 20240314142258.0
008 - DATOS DE LONGITUD FIJA--INFORMACIÓN GENERAL
campo de control de longitud fija 200428b xxu||||| |||| 00| 0 spa d
245 00 - MENCIÓN DE TÍTULO
Título Latitudinal gradient in dairy production with the introduction of farming in Atlantic Europe /
Mención de responsabilidad, etc. Miriam Cubas, Alexandre Lucquin , Harry K. Robson, André Carlo Colonese, Pablo Arias, Bruno Aubry, Cyrille Billard, Denis Jan, Mariana Diniz, Ricardo Fernandes, Ramón Fábregas Valcarce, Cécile Germain-Vallée, Laurent Juhel, Arturo de Lombera-Hermida, Cyril Marcigny, Sylvain Mazet, Grégor Marchand, César Neves, Roberto Ontañón-Peredo, Xose Pedro Rodríguez-Álvarez, Teresa Simões, João Zilhão, Oliver E. Craig.
260 ## - PUBLICACIÓN, DISTRIBUCIÓN, ETC.
Lugar de publicación, distribución, etc. [S.l.]:
Nombre del editor, distribuidor, etc. Nature Reserarch,
Fecha de publicación, distribución, etc. 2020.
336 ## - TIPO DE CONTENIDO
Término de tipo de contenido texto (visual)
337 ## - TIPO DE MEDIO
Especificación de materiales en línea
Nombre/término del tipo de medio electrónico
520 ## - SUMARIO, ETC.
Sumario, etc. The introduction of farming had far-reaching impacts on health, social structure and demography. Although the spread of domesticated plants and animals has been extensively
tracked, it is unclear how these nascent economies developed within different environmental and cultural settings. Using molecular and isotopic analysis of lipids from pottery, here we
investigate the foods prepared by the earliest farming communities of the European Atlantic seaboard. Surprisingly, we find an absence of aquatic foods, including in ceramics from
coastal sites, except in the Western Baltic where this tradition continued from indigenous ceramic using hunter-gatherer-fishers. The frequency of dairy products in pottery increased
as farming was progressively introduced along a northerly latitudinal gradient. This finding implies that early farming communities needed time to adapt their economic practices before expanding into more northerly areas. Latitudinal differences in the scale of dairy production might also have influenced the evolution of adult lactase persistence across Europe.
524 ## - NOTA DE FORMA USUAL DE CITA DE LOS MATERIALES DESCRITOS
Nota de forma usual de cita de los materiales descritos Cubas, M., Lucquin, A., Robson, H.K., Colonese, A.C., Arias, P., Aubry, B., Billard, C., Jan, D., Diniz, M., Fernandes, R., Fábregas Valcarce, R., Germain-Vallée, C., Juhel, L., Lombera-Hermida, A. de, Marcigny, C., Mazet, S., Marchand, G., Neves, C., Ontañón-Peredo, R., Pedro Rodríguez-Álvarez, X., Simões, T., Zilhão, J., Craig, O.E., 2020. Latitudinal gradient in dairy production with the introduction of farming in Atlantic Europe. Nature Communications 1 (Article number: 2036). https://doi.org/10.1038/s41467-020-15907-4.
655 ## - TÉRMINO DE INDIZACIÓN--GÉNERO/FORMA
Datos o término principal de género/forma Artículo científico
9 (RLIN) 9312
700 1# - PUNTO DE ACCESO ADICIONAL--NOMBRE DE PERSONA
9 (RLIN) 10042
Nombre de persona Cubas Morera, Miriam
Fechas asociadas al nombre 1981-
Término indicativo de función/relación autor
700 1# - PUNTO DE ACCESO ADICIONAL--NOMBRE DE PERSONA
9 (RLIN) 247665
Nombre de persona Arias Cabal, Pablo
Fechas asociadas al nombre 1961-
710 2# - PUNTO DE ACCESO ADICIONAL--NOMBRE DE ENTIDAD CORPORATIVA
9 (RLIN) 4060
Nombre de entidad corporativa o nombre de jurisdicción como elemento de entrada Aranzadi Zientzia Elkartea
856 ## - LOCALIZACIÓN Y ACCESO ELECTRÓNICOS
Identificador Uniforme del Recurso https://www.nature.com/articles/s41467-020-15907-4.pdf
942 ## - ELEMENTOS DE PUNTO DE ACCESO ADICIONAL (KOHA)
Fuente del sistema de clasificación o colocación
Tipo de ítem Koha Publicación
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